Ja portem gairebé un mes de confinament pel Covid 19 i, no ens enganyem, això s’està fent llarg. Una de les poques coses positives que hi hem trobat és que molta gent ha trobat una alternativa a sortir a córrer o a pedalar amb els equips d’entrenament d’interior o tirant d’imaginació i creativitat;  d’aquesta manera, s’ha aconseguit mantenir la forma física que tant costa de guanyar. Cintes de córrer, peses, el·líptiques, rems, bicicletes estàtiques, de spinning, i sobretot els populars rodillos. En aquest segment, un dels models més destacats és el Tacx Neo 2T.

Després d’un mes d’ús intensiu d’aquest dispositiu, podem confirmar que realment és un producte estrella. Si bé és cert que s’ha de situar a la part més alta del ventall d’opcions pel que fa al preu, també és cert que és un equip que porta l’entrenament indoor a un altre nivell.

Com molts sabeu, el Neo 2T és un dels anomenats direct drive pel fet que no necessita posar la roda posterior de la bicicleta. A part de la comoditat de muntatge i de no necessitar una roda i/o una coberta de recanvi, també significa que disminueix moltíssim el soroll. A aquest fet també hi ajuda el sistema d’electroimants que utilitza la tecnologia Neo. Aquest Neo 2T és l’evolució del Neo 2, i es diferencia del model antic sobretot per la reducció del soroll i per haver corregit les escapades de roda que es produïen a l’hora d’encarar desnivells importants. Aquest tema del mínim soroll, juntament amb el poc espai que ocupa un cop plegat (cap al petit espai de darrere de qualsevol porta d’habitació) fan que sigui ideal en el cas de poder entrenar en pisos on l’espai és limitat i amb veïns a l’altra banda de la paret.

Després d’un mes d’entrenament  intensiu amb el Tacx Neo 2T, les sensacions són immillorables. Gràcies a la molta estabilitat que ens ofereix aquest dispositiu, a l’oscil·lació lateral que tant s’agraeix en posar-se dret per encarar un port de muntanya i al gairebé nul soroll, aconsegueix transmetre unes sensacions de pedalada molt més properes al ciclisme exterior que no pas al d’interior. La pedalada és extremadament natural. I si a tot això hi sumem que permet reproduir textures del terreny com adoquins, passos de vaques de corrons, grava, gel o asfalt (segons el terreny real de la ruta que seguim) i que fins i tot reprodueix les baixades, podem assegurar que estem davant d’un producte de prestacions difícilment igualables. És important remarcar que reprodueix baixades només quan està endollat, ja que també es diferencia de la resta d’equips intel·ligents pel fet que pot funcionar sense endollar.

Per acabar, una de les grans virtuts dels dispositius intel·ligents és la possibilitat d’interactuar amb aplicacions d’entrenament. Aquest pas ha fet que l’entrenament interior ja no només sigui “cosa de professionals”, sinó que qualsevol usuari hi pot trobar una motivació.

Agafant, per exemple, l’aplicació de Tacx, podem pedalar per rutes de tot el món. Hi ha una gran quantitat d’etapes filmades i ens reproduirà sempre molt fidelment el terreny i el desnivell de cada tram. A més, també hi ha la possibilitat de seguir rutes sense vídeo partint d’un arxiu .gpx que es reprodueix damunt d’un mapa real. Tant en el cas del vídeo com en el de les rutes de .gpx, es pot competir a temps reals amb altres usuaris. També hi ha una altra possibilitat, que segurament és la que té més demanda entre els ciclistes més avançats: els entrenaments per watts. La lectura de les dades de mesura de potència és molt acurada, i això permet fer entrenaments per zones de potència configurats per nosaltres mateixos, per altres usuaris o… Per equips professionals! Un altre punt fort que veiem en aquesta aplicació és que, un cop acabada la subscripció, segueix tenint moltes funcions actives encara que es limitin la quantitat de recorreguts.

Altres aplicacions que també tenen molts adeptes i que també són compatibles amb els equips smart de Tacx són Bkool (a Fanatik estem regalant subscripcions de 3 mesos a aquesta plataforma per a equips Tacx) o Zwift. Cada aplicació té els seus punts forts, i cada usuari decideix en quina plataforma se sent més còmode.