Shimano ha presentat el nou Grup Shimano Ultegra R8000. Després del llançament, fa just un any, del nou Dura Ace R9100, tothom esperava la renovació del grup Ultegra. És per això, i perquè tot just ara i gairebé com a primícia, ens arriben les primeres unitats disponibles, que hem cregut oportú fer una petita comparativa amb pesos de les parts més importants d’ambdós grups.
Per una banda tenim el Shimano Dura Ace R9100 ( R9120-9150-R9170 mecànic disc, i electrònic i electrònic disc), la joia de Shimano, símbol de refinament, d’acabats exquisits, de precisió mil·limètrica, amb parts de fibra de carboni, i fins i tot el titani en la construcció de la pinyonera. És la gamma més alta de Shimano tant per qualitat com per preu. Només per a “fanàtiks”!
Per l’altra banda, el nou Shimano Ultegra R8000 és la gran novetat per al 2018. L’Ultegra ha estat sempre el grup per excel·lència del ciclisme de carretera, ja que ofereix una relació qualitat/preu espectacular i un funcionament gairebé a l’alçada del seu germà gran, el Dura Ace. Només els més sensibles, arriben a percebre’n les diferències en marxa, ja que difereixen, bàsicament, en els materials utilitzats i en els acabats. L’Ultegra, a diferència del Dura Ace, utiliza únicament l’alumini en la seva construcció (pinyons a banda, que són d’acer).
Com podeu veure en la comparativa de pesos, no hi ha cap component que arribi als 100 grams de diferència entre les dues línies: 66 grams amb les bieles, 86 amb les manetes, 64 amb la pinyoner, 24 amb el desviador (molt significatiu en aquest cas, ja que és una peça molt petita ), i ,per últim, 37 grams de diferència amb el canvi. En resum la diferència de pes del grup complet és de 450 grams.
Val a dir que aquesta petita comparativa és dels grups mecànics i amb frens convencionals, i és que, des d’aquest 2017, Shimano ha creat en totes dues opcions una versió específica per a disc. Cal afegir que totes dues versions també estaran disponibles amb canvi electrònic (el famós Di2 de Shimano).
Qualsevol de les dues opcions és més que encertada, i només ens cal decidir quina volem. En cas de voler la màxima expressió i refinament, ens haurem de decantar pel Dura Ace (a canvi, això sí, d’un preu força més elevat). Si busquem únicament prestacions, l’Ultegra satisfarà sobradament el que busquem: gairebé a l’alçada del Dura Ace, però a un preu més competitiu. Això sí, ni el pes ni els acabats seran iguals.