Des de fa uns quants anys, cada vegada veiem més ciclistes i triatletes que entrenen per potència.
Ha plogut molt des que l’any 1987 l’enginyer de la recentment constituïda SRM Ulrich Schoberer va patentar el primer mesurador de potència per a bicicleta. No va ser fins al 1991 que la selecció alemanya de ciclisme va provar-ne les primeres unitats (ja amb ciclocomputador) com a suport al seu mètode d’entrenament, tot i que ben aviat ciclistes reputats com Greg LeMond van començar-ne a veure les virtuts i a fer-ne bandera. Des de llavors, els diferents sistemes de mesura de potència s’han multiplicat i les marques que hi aposten, també.

En els darrers anys s’havia establert com a norma l’entrenament per freqüència cardíaca, que és molt útil sobretot si les dades van directament associades als resultats d’unes proves d’esforç realitzades en un centre mèdic especialitzat, però amb la multiplicació dels sistemes de mesura de potència, cada vegada més ciclistes han optat per intentar saber quina és realment la potència que les cames transmeten a la bicicleta. Com sempre, el pas previ a la massificació ha estat l’ús, per part dels equips professionals, d’aquests aparells. A partir d’aquí, els ciclistes més experimentats i ambiciosos en la recerca de la millora en el rendiment els han anat seguint el camí. Hem vist sensors aplicats als pedals (Polar Kéo Power, Garmin Vector), al nucli de la roda, i els que cada vegada són més comuns i que ens ocupen en aquest article, els de biela
.

Com a novetat a Fanatik aquesta temporada incorporem els sensors 4iiii. Són bieles (biela esquerra) amb un sensor incorporat que pesa només 9 grams i que destaquen per l’elevada precisió i estabilitat ( -1% error ). Són compatibles amb un gran llistat de dispositius gràcies a les freqüències amb què treballen, que són tant ANT+ com Bluetooth i amb bieles Shimano (175 – 172.5 – 170 – 165mm). Al final de l’article us posarem un llistat d’aparells compatibles. Destaca, també, els preus assequibles que tenen aquestes bieles: entre 399.95€ i 599.95€ en funció de la gamma de la biela original.

En aquests moments l’equip Quick Step està treballant amb una novetat de 4iiii que està previst que arribi al mercat entre el segon i tercer trimestre de 2017: el 4iiii’s dual-sided PRECISION PRO power meter System. Això suposa l’aplicació d’un sensor addicional entre els plats que ens podrà donar un balanç de dreta i esquerra per saber si estem equilibrats i tenir més clar què cal treballar.

Com sempre quan us parlem dels mesuradors de potència us recordem que és una gran eina d’entrenament, però que una molt bona opció és posar-se en mans d’un bon professional de l’entrenament personal que estigui acostumat a “entrenar per watts”, que de ben segur que us ajudarà a interpretar les dades de manera òptima i a millorar el vostre rendiment.

Llistat de dispositius i aplicacions compatibles (a març de 2017):

Aplicacions d’ANDROID:
Endomondo
Strava
Wahoo Fitness: Workout Tracker
Altres aplicacions amb compatibilitat Bluetooth
Dispositius GARMIN:
Edge 500
Edge 510
Edge 520
Edge 800
Edge 810
Edge 820
Edge 1000
Edge Explore 1000
Epix
Forerunner 310XT
Forerunner 910XT
Forerunner 920XT
Fenix 2
Fenix 3
Fenix 3 HR
Aplicacions d’iOS
Endomondo
Strava
TrainerRoad
Wahoo Fitness: Workout Tracker
Otros Apps con compatibilidad Bluetooth

Dispositius POLAR:
M450
V800 BTLE
Polar V650 no es compatible

Dispositius SUUNTO:
Ambit3 Sport (Bluetooth)

Per a més informació i suport tècnic:
www.4iiii.com/support/software-and-documentation/
www.surbikes.com