Just abans de Setmana Santa vàrem anar a la presentació dels nous motors Yamaha que equipen les Haibike elèctriques de gama alta.

Fins ara teníem un motor anomenat PW de 250W amb una bateria de 400Wh i amb tres nivells d’assistència ECO, STD i HIGH, incrementat a partir dels models 2016 amb una quarta just per sota, la +ECO. Un motor molt correcte, fiable, amb una resposta força contundent i amb una autonomia que res tenia que envejar a d’altres motors de la competència més “consolidats”.
Motor PW 2016/2017.

Doncs bé, la cosa ha canviat, i força.
Aquest motor ha estat dissenyat amb l’objectiu de complaure els “E-Mountain bikers” més exigents.

Les diferències del nou motor PW-X no es limiten només a muntar una bateria de 500Wh, sinó que són molt més nombroses:
– La primera cosa que crida l’atenció és la reducció de les dimensions generals en un 13%, rebaixant el pes en gairebé 400g. Passa de 3,5kg a 3,1kg.
– També han aconseguit millorar una de les coses que més diferenciaven les E-Bikes de les bicicletes normals, el Factor Q, ja que han reduït la llargada de l’eix de 150mm a només 128mm i han passat de quadrat a l’estriat tipus ISIS.


– També s’ha millorat la reactivitat del motor augmentant el nombre de trinquets en el sistema de pinyó lliure de 2 a 4 i el del dentat en un 50%. D’aquesta manera s‘aconsegueix un cop de pedal molt més ràpid.


– Però potser la més important de totes sigui l’augment de potència aconseguida amb un cinquè nivell d’assistència anomenat EXPW:
o Assistència del 320% (280% en el HIGH)
o Par de 80 Nm (70 en l’antic)
o Assistència fins a una cadència de 120 rpm (100 en l’antic)
– També s’han canviat tant el comandament, més ergonòmic, com el display. Ara es pot escollir si es vol amb suport al manillar o bé integrat a la potència (de sèrie a totes les Haibike 8.0).

És evident, doncs, que l’evolució d’aquests sistemes és constant i imparable. Fins i tot, les Haibike de la gama 8.0 de MTB porten incorporat un sistema de seguiment anomenat e-connect, però potser deixarem les explicacions per a les pròximes setmanes…